Kaart Uitleg


Beste Big Bore schutters der Benelux, hierbij de schietkaart van het GKG.

Zoals inmiddels genoegzaam bekend hebben we meteen bij de oprichting van het GKG gekozen voor 30 losse roosjes.

 

Het ontwerpen van de schietkaart viel nog niet mee, want eigenlijk nergens ter wereld was een goed voorbeeld te vinden welke aan onze eisen voldeed. We beoefenen blijkbaar een beetje vreemdsoortig zeldzame sport.

 

Het is iets geworden waaraan je even zult moeten wennen vanwege zijn aparte verschijningsvorm, maar is wel het meest eerlijke wat we konden verzinnen.

 

De afmetingen zijn 720x1020mm, bestaande uit een inschietstrook van 210x1010mm en een wedstrijdgedeelte van 510x1010 mm.

De afmetingen van de roosjes zijn gelijk aan die van de 100MeterCrew. Dit om de top-resultaten onderling te kunnen blijven vergelijken.

 

Wat natuurlijk meteen opvalt zijn de ruitvormige patronen waarin de roosjes staan. Dit is gedaan om bij 2 schoten op/naast 1 roosje te kunnen zien van welk roosje het hoogste puntenaantal moet worden afgetrokken.

Op de gedrukte kaart zullen de lijntjes van de ruitvormige patronen aanmerkelijk dunner worden dan de lijndikte van de roosjes, dus zo "druk" als deze kaart nu lijkt wordt het in real life niet.

 

Dan natuurlijk de vraag: Voor hoeveel punten geldt dat ruitje?

Bij internationale benchrest-wedstrijden is dat nul komma niks. Doch wij hebben ook te maken met schutters die wat mindere scherpschutterskwaliteiten bezitten. 

 

Vandaar dat de ruimte buiten de roosjes als 7 (zeven) gaat tellen. Iedereen die dertig ruitjes raakt gaat dus sowieso met 210 punten richting bar voor sterke verhalen en daarna naar huis. 

Voor de toppers maakt dat niets uit, want die onderscheiden zich tóch wel met tienen en moesjes (die zoals je gewend bent voor 11 punten tellen).

De subtoppers zullen met hun puntenaantallen wat dichter bij elkaar komen te zitten, maar maakt het wat uit of je met 1 of met 5 punten boven iemand anders bent geëindigd? Zolang je maar boven hem staat.

Voor de duidelijkheid nog even een stukje ingekleurde kaart. Hier is ook wat duidelijker te zien dat de inschiet roosjes precies tussen twee rijen wedstrijdroosjes staan. Ook wordt door de kleuren duidelijk gemaakt in welk vakje je voortaan moet kijken om het toegekende puntenaantal van een bepaald roosje te vinden. 

 

Het mag inmiddels ook bekend zijn dat het GKG bij oprichting meteen heeft besloten om centertelling toe te passen.

Hiervoor hebben we een speciaal tooltje ontwikkeld om snel en doeltreffend te kunnen bepalen of het middelpunt van de inslag een lijn raakt of niet. En zoals bij alle goede oplossingen is dit ook voor een leek duidelijk waarneembaar, wat belangrijk is voor het door ons ingestelde Klaag-Kwartiertje.

 

Klaag-kwartiertje? Jawel. Wij willen namelijk geen jarenlang gezeik over een terecht/onterecht toegekend puntje, daarom is er dus na de wedstrijd een kwartier de mogelijkheid om bij de wedstrijdleiding je beklaag te komen doen.

 

Heb je nog vragen? stel ze dan gerust.